Nitra oživuje projekt mestskej karty, vypísalo verejnú súťaž

25.02.2013 Nitra

Nitra 24. februára (TASR) – Mesto Nitra vyhlásilo verejnú súťaž o najvýhodnejší návrh na uzatvorenie zmluvy o realizácii projektu Mestská karta. Zámerom mesta je vybudovať systém mestskej karty, ktorý bude poskytovať výhody predovšetkým obyvateľom mesta, ale aj ľuďom dochádzajúcim do mesta za prácou, študentom či turistom.

Systém mestskej karty by mal poskytnúť benefity podľa zamerania cieľovej skupiny držiteľa karty a súčasne má za úlohu podporiť miestnu komerčnú sféru. Súčasťou jej využívania by mala byť aj jednoduchšia komunikácia s Mestom Nitra.

Mestská karta bude určená predovšetkým pre obyvateľov mesta. Využívať ju budú môcť v mestskej hromadnej doprave, mestských zariadeniach, verejných, kultúrnych, spoločenských a športových zariadeniach i v širokej komerčnej sfére. Použitie karty bude spojené s možnosťou okamžitého čerpania garantovaných benefitov. Projekt Mestskej karty mesta Nitra má byť vybudovaný ako celok skladajúci sa z finančného, informačného a užívateľského systému.

Projekt mestskej karty s názvom City Card pripravuje Mesto Nitra už niekoľko rokov. Do októbra minulého roka figurovala ako dodávateľ a realizátor projektu spoločnosť s r. o. ID-KARTA. Tá vykonala ešte v polovici roka 2011 anketu a prieskum záujmu o zavedenie mestskej karty. Súčasne spoločnosť oslovila vyše 100 obchodných prevádzok v meste, ktoré sa do komerčnej časti projektu chceli zapojiť.

V októbri minulého roka sa však mestskí poslanci rozhodli, že spoluprácu s dodávateľom systému ukončia a mesto vypíše novú verejno-obchodnú súťaž. Viceprimátor Štefan Štefek skonštatoval, že ID-KARTA nedotiahla projekt mestskej karty do konca. „Mali 14 mesiacov na to, aby nás presvedčili o tom, že ten ich systém je správny. Veď tá karta tu už dávno mohla fungovať. Oni vo svojom prvom materiáli sľubovali nejaké lehoty, že do troch mesiacov to bude hotové. No a tri mesiace a 14 mesiacov je asi pekný rozdiel,“ uviedol Štefek.

Viceprimátor zároveň upozornil na fakt, že príprava mestskej karty je mimoriadne zložitý proces, v rámci ktorého musia byť kompatibilné rôzne platobné systémy, systém vyberania cestovného u autobusového dopravcu a množstvo ďalších komponentov.

„Možno aj preto s tým majú v mnohých mestách sústavné problémy. S kompatibilitou boli ťažkosti aj u nás, preto sme sa rozhodli vypísať novú verejnú súťaž,“ konštatoval Štefek. Podľa jeho slov sa do súťaže môže opätovne prihlásiť aj spoločnosť ID-KARTA či spoločnosť NESS-Slovensko, ktorá bola úspešná v obstarávaní pri realizácii projektu OPIS, ktorý rieši elektronizáciu krajských miest. „Bude to takto transparentné. Môže sa prihlásiť ešte niekto iný, s iným produktom, “ povedal viceprimátor.
 

Vyberte región